Bakgrund

Internationellt

24timmarsserien började som en utmaning mellan amerikanerna Scott McCloud och Steve Bissette, men fler tecknare och konstskolor antog utmaningen och 2004 startade Nat Gertler initiativet med en officiell dag –  24hourcomicday. Numera är det ett årligt event med ca 2000 deltagare från hela världen. Flest evenemang i år har USA och näst flest har vårt grannland Finland.

Mer om de officiella evenemangen hittar ni på deras hemsida och en detaljérad historia från Scott McCloud hittar ni här.

Sverige 2015!

Detta år ska Sveriges tecknare samlas och peppa varandra via nätet. Tecknare kommar att samlas under mer slutna varianter (i sitt egna hem, på arbetsateljéer). Vi kommer att vara som ett peppande stöd för dessa och vara tillgängliga på skype under hela eventets timmar om ni behöver en extra boost.

 

24-timmarsserien tidigare år.

Tidigare år har Stockholm har hållit öppna evenemang för 24hcd sedan 2010 (på initiativ av den göteborgsbaserade serietecknaren Yvette Gustafsson). Via Kulturhuset Stadsteatern, Serieteket, Hotel Rica, Af Chapman, Ateljé Läsekollektivet och Unga Forskare Stockholm.

Tecknare samlades även då under mer slutna varianter (i sitt egna hem, på arbetsateljéer) runt om i Sverige. Skypekonversationer och chattrum kom att användas för att peppa så många som möjligt.

Arrangören för i år är Ulrika Balla som arrangerar detta event för första gången.
Förra året så annordnade Stef Gaines, Lisa Medin och Tomb Svalborg. Stef Gaines var även med det första året och hälpte till att starta eventet i Sverige. Hur det gick kan ni läsa i reportageserien här under:

 

av Stef Gaines

av Stef Gaines

av Stef Gaines

av Stef Gaines

av Stef Gaines

av Stef Gaines